Άλλη μια μέρα γεμάτη εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές μας, με θέμα την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου!!
Την αξία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας!!!
και η συμμετοχή μας σε διαγωνισμό του Make a Wish Ελλάδος!!!
Άγιος Αθανάσιος, Ν. Πέλλας 58002, Τηλ.: 2381031053, e- mail: mail@dim-ag-athan.pel.sch.gr
Άλλη μια μέρα γεμάτη εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές μας, με θέμα την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου!!
Την αξία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας!!!
και η συμμετοχή μας σε διαγωνισμό του Make a Wish Ελλάδος!!!
Μια γιορτή αφιερωμένη στην Ελευθερία, στην Αξιοπρέπεια και στον Ηρωισμό που έζησε και έπραξε ένας λαός για τον οποίο είμαστε πολύ περήφανοι!
Τη γιορτή ανέλαβαν να παρουσιάσουν οι μαθητές της Ε' - Στ' τάξης με την αφήγηση χρονικού της Ελληνικής Επανάστασης που συνόδευαν τραγούδια από όλους τους μαθητές του σχολείου.
Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 με πολλή χαρά υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Θ. Παπαϊωάννου. Η δράση οργανώθηκε με αφορμή τη συμμετοχή των μαθητών μας σε διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού και στα πλαίσια του άξονα Ανοιχτό Σχολείο στην Κοινωνία.
Ο συγγραφέας μας παρουσίασε με μοναδικό τρόπο, ένα από τα βιβλία του με τίτλο " ΟΥΤΕ ΝΟΤΑ". Η παρουσίαση μας εντυπωσίασε και μας μύησε και στον κόσμο των μουσικών οργάνων. Μαθητές και δάσκαλοι ευχαριστούμε τον κ. Παπαϊωάννου για την πολύ όμορφη παρουσίαση.
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων της Θεσσαλονίκης.
Αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία επίσκεψης για τους μαθητές, καθώς είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να διασκεδάσουν, αλλά να μάθουν πολλά για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιστήμη.Το μουσείο των ψευδαισθήσεων είναι ένας καινοτόμος βιωματικός χώρος γύρω από το θέμα των ψευδαισθήσεων.
Τα εκθέματά του είναι εμπνευσμένα από την επιστήμη και τις τέχνες και αποδίδονται με σύγχρονα μέσα. Με έμφαση στις εκπαιδευτικές μεθόδους, το μουσείο δημιουργεί ένα παιχνίδι ανακάλυψης, καταρρίπτοντας τα συνηθισμένα μουσειακά στερεότυπα. Οι μαθητές απόλαυσαν την περιήγησή τους στο μουσείο και είχαν την ευκαιρία να βιώσουν αλλά και να απαθανατίσουν οπτικές και βιωματικές ψευδαισθήσεις.
Γιατροί και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας Άρνισσας επισκέφτηκαν το σχολείο μας και υλοποίησαν διδακτικές παρεμβάσεις για την ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών σε θέματα προστασίας των ματιών.
Ο εκφοβισμός στο σχολείο
Ο εκφοβισμός στο σχολείο (Bullying), παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες, όλο και πιο συχνά και σε ανησυχητικό βαθμό, τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα, όπως πολλές άλλες χώρες, βιώνει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται αλλαγές στα ιδεολογικά συστήματα, λόγω κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών καθώς και στους θεσμούς (οικογένεια, μετακίνηση των πληθυσμών κ.α.). Το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού (Bullying), είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, όσο και στη διαδικασία της μάθησης (Smith et al., 2002).
Παρατηρείται όταν «ένας μαθητής υποβάλλεται κατ’ επανάληψη και σε διάρκεια χρόνου, σε αρνητικές ενέργειες από έναν ή περισσότερους μαθητές» και υπάρχει «ανισορροπία στη δύναμη» (Olweus,1986).
Οι αιτιολογικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στο φαινόμενο σχετίζονται πρωτίστως με την οικογένεια και το σχολείο. Για να θεωρηθεί μια πράξη ως φαινόμενο Bullying, θα πρέπει: «να υπάρχει πρόθεση, το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται, το παιδί στο οποίο ασκούνται οι αρνητικές πράξεις, δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και βέβαια οι πράξεις αυτές έχουν αποτέλεσμα σωματική βλάβη ή συναισθηματικά προβλήματα για το θύμα» (Farrington &Ttofi, 2009).
Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει δια βίου συνέπειες τόσο στα θύματα όσο και στους παρατηρητές. Οι νέοι και τα παιδιά που συμμετέχουν στις πράξεις αυτές, είτε ως θύματα είτε ως θύτες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στο χώρο του σχολείου και είναι πιθανόν να αναπτύξουν σωρεία ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων.
Η βαρύτητα των επιπτώσεων του εξαρτάται από:
Ο σχολικός εκφοβισμός λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών του, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, εκδηλώνεται με ανθρωποκτονία ή αυτοκτονία (Bauman & DelRio, 2005). Επίσης αποτελεί ένα «ομαδικό φαινόμενο», εφόσον δεν αφορά μόνο το «θύμα» και τον «θύτη», αλλά και όλους αυτούς που τυγχάνει να είναι παρόντες σε αυτά τα περιστατικά που μπορεί να είναι όχι μόνο μαθητές, αλλά και ενήλικες όπως οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στο χώρο του σχολείου, όπως σχολικοί τροχονόμοι, εργαζόμενοι στο κυλικείο κ.α.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες μορφές του σχολικού εκφοβισμού, είναι δύσκολο να διακριθούν όπως αυτή του κοινωνικού/ σχεσιακού αποκλεισμού, ο οποίος αποτελεί ένα πολύ επιδέξιο τρόπο εκφοβισμού και πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτός από τον περίγυρο. Επιπλέον τα θύματα το κρύβουν από τους γονείς τους. Γι’ αυτό τον λόγο οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τις ενδείξεις που δηλώνουν ότι το παιδί είναι θύμα κάποιας επιθετικής συμπεριφοράς. Ορισμένες από αυτές είναι, αν το παιδί:
Το ενδιαφέρον επίσης εστιάζεται στο σχολείο γιατί εκεί είναι δυνατή η εφαρμογή προγραμμάτων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η δουλειά με το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι σημαντική, γιατί συχνά το προσωπικό ανέχεται εκφοβιστικές συμπεριφορές ή τις υποτιμά, οπότε ο στόχος είναι κυρίως η αλλαγή των στάσεων και των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών και η υιοθέτηση μιας πιο θετικής στάσης για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού (Clarke & Kiselica, 1997). Είναι πολύ σημαντικό και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν τις μορφές του εκφοβισμού του άμεσου (σωματικής ή λεκτικής βίας) και του έμμεσου εκφοβισμού (κοινωνικής απομόνωσης και αποκλεισμού από την ομάδα), προκειμένου να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες (Βασιλείου, 2005).
Ο ρόλος του Επισκέπτη Υγείας είναι απαραίτητος για την ολοκλήρωση της διεπιστημονικής ομάδας στα προγράμματα Αγωγής Υγείας, στο σχολείο και στην κοινότητα. Ο Επισκέπτης Υγείας, βασιζόμενος στις αρχές της δημόσιας υγείας είναι σε θέση να εντοπίσει πρώιμα εκείνα τα ζητήματα υγείας που ενδέχεται να εξελιχθούν σε προβλήματα ή κινδύνους αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως ( Department of Health, 2011). Κατέχοντας πολυδύναμο ρόλο στην ΠΦΥ (Baldwin,2012) είναι ο επαγγελματίας που ασχολείται με όλες τις ηλικιακές ομάδες στην οικογένεια και την κοινότητα κατά τη διαδικασία προαγωγής υγείας τους, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της μείωσης των ανισοτήτων στην υγεία.(Hemingway, 2012; Cowley, 2010a; Sakellari, 2012). Οι δράσεις αγωγής υγείας χωρίζονται σε δύο επίπεδα: α) το ατομικό - οικογενειακό επίπεδο, στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις όπως οι κατ’ οίκον επισκέψεις, η συμβουλευτική κ.α και β) το Ομαδικό ή επίπεδο κοινότητας, το οποίο περιλαμβάνει τα προγράμματα αγωγής υγείας, ομάδες στήριξης κ.α. ( Λάγιου & Στοϊκίδου, 2008b). Η εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής υγείας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής παραβατικότητας και του εκφοβισμού είναι αναγκαία και πρέπει να απευθύνεται στις ομάδες γονιών και εκπαιδευτικών και όχι μόνο στους μαθητές. Για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων κατά του εκφοβισμού, έτσι ώστε να υπάρξει ορθή και ολοκληρωμένη παροχή γνώσης, τα προγράμματα δεν πρέπει να είναι περιστασιακά, αλλά να έχουν διάρκεια 1-2 χρόνια και να απευθύνονται σε διάφορα επίπεδα: κοινότητα, οικογένεια, σχολείο, τάξη, ομάδα συνομηλίκων.
Φωτογραφίες από δράσεις που έγιναν στο σχολείο μας.
Αφού συνεχίστηκε η ξενάγηση στην πόλη της Αθήνας, ο επόμενος σταθμός ήταν το Μουσείο Ψευδαισθήσεων, όπου είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τις οφθαλμαπάτες που δημιουργεί το φως, ενώ η μέρα έκλεισε με την επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων όπου οι μαθητές μας κάθισαν έστω και για λίγο στα έδρανα των βουλευτών και παρακολούθησαν την αλλαγή της φρουράς, μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ευχαριστούμε θερμά για την άριστη συνεργασία τους συναδέλφους από το Δ.Σ. Ριζαρίου και από το Δ.Σ. Παναγίτσας.